Bolivia 250 g
Detailní popis produktu
Země: Bolívie
Farma: více drobných farmářů a pěstitelů
Lokalita: La Paz, provincie Yungasí
Zpracování: Fully Washed - promytá
Odrůda: více odrůd
Nadmořská výška: 1 430 m
Stupeň pražení: tmavý
Příprava: espresso, moka
O Bolívie:
Přestože se káva začala v Bolívii pěstovat již ve 20. letech 20. století, patří tato země k jedněm z nejmenších producentů kávy v celosvětovém měřítku. Přibližně 95% bolívijské kávy se pěstuje v Yungas, úrodné oblasti na východních svazích And severovýchodně od La Paz (jednoho ze dvou hlavních měst Bolívie). Yungas má své poloze, vysoké nadmořské výšce a pravidelnému období dešťů vynikající podmínky pro pěstování vynikající kávy. Ta však v minulosti trpěla špatnou pověstí zejména kvůli problémům s dopravou a výrobními metodami.
Velkým problémem je také nedostatečně rozvinutá infrastruktura a poloha Bolívie. Kávové třešně nasbírané ve vlhkých údolích Yungas byly zpracovatelských závodů v La Paz dopravovány podél vysokých horských průsmyků a poté dále do námořních přístavů v Chile nebo Peru. Tyto dlouhé a náročné cesty často vedly k extrémním změnám teplot, což mělo velký vliv na kvalitu kávy.
Ve spolupráci s bolivijskou vládou se díky programu spuštěném v roce 2001 ukázala schopnost tohoto regionu produkovat vysoce kvalitní kávu a nabídnout farmářům alternativu k produkci koky, která v tomto regionu převládá. Zpracovatelské mlýny a stanice byly postaveny přímo v Yungas. Produkce kávy a její kvalita se v následujících letech výrazně zvýšily. Navíc byla vystavěna trasa, která přepravu kávy výrazně urychlila. Bolivijská kávová asociace (ACEB) odvedla i díky soutěži Cup of Excellence velký kus práce na zvýšení povědomí o kvalitě bolívijské kávy.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva z celého světa |
---|---|
Hmotnost: | 250 g |
Kyselost: | nízká |
Hořkost: | vysoká |
espresso: | espresso |
moka: | moka |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář