Kávoví rebelové

Káva se pěstuje, zpracovává a praží mnoha různými způsoby. Ve většině případů se dnes setkáte s těmi, které preferují rychlý zisk a spoléhají na to, že zákazník rozdíl mezi špatnou, průměrnou a skvělou kávou nepozná. Nebo na to, že lidé mají rádi kyselé kávy. My jdeme proti tomuto proudu - nejen proto, že si zákazníků vážíme a víme, že se "časy mění" a i běžný kafař už dneska pozná dobře chutě i kvalitu, ale také z úcty ke kávě a zdravému rozumu.

01 Kavovi rebelove

Příprava na zpracování sesbírané kávy| Palthope Estate, Indie

Káva pro fajnšmekry

Pražíme velmi šetrným způsobem, abychom kávě, tedy výsledku spolupráce přírody a farmářů mohli dát prostor plně se projevit a rozvinout. Pražíme dle odrůdy a způsobu zpracování na střední až středně tmavý stupe a díky tomu v našich kávách nepřevládá v chuti kyselost a trpkost.

Navíc světle pražené kávy obsahují výrazně vyšší podíl akrylamidu, rakovinotvorné látky. Světle pražené-kyselé kávy, které často propagují některé pražírny, jsou tedy výrazně zdraví škodlivější, než kávy pražené do tmava. Je to jeden způsobů, jak se chtějí v chuti odlišit-mít konkurenční výhodu a snaží se o této výhodě přesvědčit i své zákazníky.

02  Kavovi rebelove

Keř s dozrávajícími plody druhu Arabica | Fazenda Água Limpa, Brazílie

 

Usilujeme o chuťově svěží a velmi vyvážené kávy. Očekáváme, že káva má být zejména hořká. Hořkost nevnímáme jako dominantní, tak jak tomu je u tradičních italských káv. Dáváme jí také svěžest a to příjemnou, lehkou, ovocnou (káva je ovoce) kyselinkou. Stejně tak sladkost (pozor nezaměňujme s oslazenou kávou) je pro celkové dokreslení výsledné chuti velmi důležitá, přestože si ji většina z nás během pití kávy vůbec neuvědomuje.

03  Kavovi rebelove

Zpracovávání kávy | Finca Chiripa, Mexiko

 

Nedoporučujeme zákazníkům pít kávu "hned za čerstva". Během prvních zhruba 14 dnů tak dochází k plnému rozvinutí vůní a aroma. Káva je v prvních dnech po upražení plna nežádoucích plynů. Zejména oxidu uhličitého, který zásadně zkresluje chuť kávy v prvních dnech po jejím upražení. Čerstvá tedy ano, ale ne tak čerstvá, jak se vám všichni snaží nalít do hlavy většina soudobých pražíren.

04  Kavovi rebelove

Ruční obracení usušené kávy | Fazendas Dutras, Brazílie

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné