Kávoví rebelové

Káva se pěstuje, zpracovává a praží mnoha různými způsoby. Ve většině případů se dnes setkáte s těmi, které preferují rychlý zisk a spoléhají na to, že zákazník rozdíl mezi špatnou, průměrnou a skvělou kávou nepozná. Nebo na to, že lidé mají rádi kyselé kávy. My jdeme proti tomuto proudu - nejen proto, že si zákazníků vážíme a víme, že se "časy mění" a i běžný kafař už dneska pozná dobře chutě i kvalitu, ale také z úcty ke kávě a zdravému rozumu.

01 Kavovi rebelove

Příprava na zpracování sesbírané kávy| Palthope Estate, Indie

Káva pro fajnšmekry

Pražíme velmi šetrným způsobem, abychom kávě, tedy výsledku spolupráce přírody a farmářů mohli dát prostor plně se projevit a rozvinout. Pražíme dle odrůdy a způsobu zpracování na střední až středně tmavý stupe a díky tomu v našich kávách nepřevládá v chuti kyselost a trpkost.

Navíc světle pražené kávy obsahují výrazně vyšší podíl akrylamidu, rakovinotvorné látky. Světle pražené-kyselé kávy, které často propagují některé pražírny, jsou tedy výrazně zdraví škodlivější, než kávy pražené do tmava. Je to jeden způsobů, jak se chtějí v chuti odlišit-mít konkurenční výhodu a snaží se o této výhodě přesvědčit i své zákazníky.

02  Kavovi rebelove

Keř s dozrávajícími plody druhu Arabica | Fazenda Água Limpa, Brazílie

 

Usilujeme o chuťově svěží a velmi vyvážené kávy. Očekáváme, že káva má být zejména hořká. Hořkost nevnímáme jako dominantní, tak jak tomu je u tradičních italských káv. Dáváme jí také svěžest a to příjemnou, lehkou, ovocnou (káva je ovoce) kyselinkou. Stejně tak sladkost (pozor nezaměňujme s oslazenou kávou) je pro celkové dokreslení výsledné chuti velmi důležitá, přestože si ji většina z nás během pití kávy vůbec neuvědomuje.

03  Kavovi rebelove

Zpracovávání kávy | Finca Chiripa, Mexiko

 

Nedoporučujeme zákazníkům pít kávu "hned za čerstva". Během prvních zhruba 14 dnů tak dochází k plnému rozvinutí vůní a aroma. Káva je v prvních dnech po upražení plna nežádoucích plynů. Zejména oxidu uhličitého, který zásadně zkresluje chuť kávy v prvních dnech po jejím upražení. Čerstvá tedy ano, ale ne tak čerstvá, jak se vám všichni snaží nalít do hlavy většina soudobých pražíren.

04  Kavovi rebelove

Ruční obracení usušené kávy | Fazendas Dutras, Brazílie

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení