Natural - naturální zpracování

Co přesně probíhá naturální (natural) zpracování?

Káva se suší v celé třešni. Sladkost a aromata z dužiny se tak částečně přenesou do zrna. Voda se nepoužívá (kromě případného oplachu).

Sběr a třídění
sbírají se co nejzralejší třešně. Vyřadí se nezralé, poškozené a plovoucí (float test ve vodě).

Předsušení (může být i nemusí)
Tenká vrstva na stinném místě pár hodin, aby se odpařila povrchová voda a snížilo riziko plísní.

Sušení třešní
Rozprostřít v tenké vrstvě (na afrických lůžkách, betonu nebo rohožích).

Třešně je potřeba otáčet několikrát denně, aby se sušily rovnoměrně.

Třešně je potřeba krýt proti rose a dešti (stříšky, tunely).

Cílem je pomalé a rovnoměrné sušení, obvykle 15–30 dní podle klimatu.

Kontrola bodu „rozinky“
Třešně tmavnou, scvrknou se jako rozinky. Sleduje se vlhkost zrna ~10–12 %

Vyloupání
Suchá slupka a pergamen se mechanicky odstraní. Zůstane zelené zrno.

Dočištění a třídění
Odstranění vadných zrn (ručně/opticky), kalibrace velikosti, balení do pytlů s vložkou.

Jaké jsou předpokládané chuťové vlastnosti?

Typicky výrazné ovocné tóny (jahody, borůvky, tropické ovoce), vyšší sladkost, „džemovost“, tělo plnější, kyselost spíše kulatá.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz.