Na správném sběru záleží

Víte o tom, že káva je ovoce? Roste na keřích stejně jako víno. Je citlivá k tomu, kde roste, jak se s ní zachází během sklizně i v průběhu jejího zpracování. Skvělou chuť kávy ve vašem šálků tak ovlivňuje nejen to, jak si ji doma připravíte, ale také celý proces od semínka po pražírnu.


Foto kávy na keřících 01
Dozrávání kávy odrůdy Bourbon v Mexiku|Finca Hamburgo

Začíná to farmou, pokračuje sběrem

Pro jedinečnou chuť kávy je klíčový výběr farmáře, půdy a terroiru (konkrétní parcely). Ne každá půda se hodí pro všechny odrůdy. Velkou roli hrají také živiny, světelné a teplotní podmínky, objem srážek i správná péče o plody.

Ne každý farmář má motivaci pěstovat skvělou kávu a dobře se o ni starat. Důvod je prostý – ne každý obchodník chce za tuhle odpovídající péči platit. Díky tomu většina kávy, kterou znáte vznikla s důrazem na nízké náklady či vysoké marže. A to bývá znát na chuti i vůni.

Pocházíme z vinařského kraje, takže víme, jak je láska a péče o vinice pro kvalitu vína klíčová. Proto jsme z celého světa vybrali jen ty farmáře, kteří ke kávě přistupují stejně, jako ti nejlepší vinaři ke svým vinicím. Díky tomu dovážíme a pražíme jen tu kávu, která bude mít skutečně skvělou chuť.

Proč picking a ne stripping

Před pražením se káva musí sklidit a správně zpracovat. Nejčastěji se praktikuje hromadný sběr, tzv. stripping. Jde o hromadné očesání velkého množství plodů, při kterém se do sklizně dostanou kávové třešně v různém stupni zralosti a často i různých odrůd.


Foto striping 02

Sběr kávy formou strippingu

Každý stupeň zralosti, stejně jako každá odrůda totiž potřebuje trochu jiné zpracování a pražení. Díky tomu má káva z hromadné sklizně všelijakou chuť. Může být relativně dobrá nebo doslova nepitelná. Záleží na tom, o jak moc různorodou směs jde, a kolik nezralých nebo přezrálých plodů se do ní dostalo.

 
Fotka Picking 02

Ruční sběr kávy - picking odrůdy Catuai na famrě Finca Hamburgo v Mexicu

Káva Café Jordán je ovšem sbíraná tzv. pickingem, tedy selektivním ručním sběrem. Pro spolupráci jsme si vybrali jen ty farmáře, kterým záleží na chuti a kvalitě kávy víc než na nízkých nákladech. V našich prémiových kávách jsou tak jen zrna ze správně zralých plodů, a také z jedné jediné odrůdy.

Navíc přesně víme, na které parcele, které farmy káva roste - v jaké výšce, podmínkách, i v jaké půdě. To vše totiž ovlivňuje chuť a příchutě kávy. Díky těmto informacím a garanci původu víme, jak pro vás kávu upražit tak, aby její chuť byla co nejvyváženější a nejpříjemnější.


Naše káva není ve stresu

I káva může být vlivem vnějších podmínek ve stresu. Ten se u ní promítá do biochemických procesů v plodu, které ovlivňují chuť, aroma a obsah (ne)zdravých látek v kávě. Proto se naší kávě snažíme tohoto stresu způsobovat co nejméně.

Šetrný přístup začíná už ručním sběrem brzy ráno. Na kávových farmách totiž bývá nesnesitelné horko, které nesvědčí utrženým plodům odstřiženým od vody. Spolupracujeme tedy jen s těmi farmáři, kteří na sběr vyráží v časných ranních hodinách, kdy slunce ještě tolik nepálí.


Fotky kávy ve stínu 02
Posbíraná káva připravená k odvozu na zpracování | Fazendas Dutra, Brazílie

Posbíranou kávu pak skladujeme ve stínu v průhledných perforovaných pytlích tak, aby mohla dýchat a nebyla na přímém slunci. To zabraňuje nežádoucí fermentaci (kvasu), která může způsobit nepříjemné chutě a vůně. S těmi se můžete setkat u běžné komoditní kávy, u které sběr probíhal v průběhu celého dne i při vysokých teplotách, s “uskladněním” na hromadách na přímém slunci.

Věříme, že tento pečlivý přístup se promítne do každého šálku kávy Café Jordán, který jistě oceníte.

 

Zajímá vás, jak chutná káva, o kterou bylo takhle pečováno?

 

Chci ochutnat kávu s příběhem

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.