Kávu pražíme s láskou a péčí

Z kávy vám dáváme to nejlepší

Naši kávu pražíme tradičním a velmi šetrným způsobem - vždy podle odrůdy a způsobu zpracování. Dbáme na to, abychom dali co největší prostor výsledku práce, kterou odvedla příroda a farmáři, a pomohli tomuto dílu se plně rozvinout.

Zajímavé je, že světle pražené kávy obsahují mnohem vyšší podíl akrylamidu, rakovinotvorné látky. Jsou tedy výrazně zdraví škodlivější než kávy pražené do tmava. A právě ty u nás najdete - tmavé, chuťově vyvážené kávy. I když jdou proti aktuálnímu mainstreamovému proudu. My máme svou vlastní cestu. A vám, našim zákazníkům, chceme dát to nejlepší, co v kávě je.

Základem je pro nás vyváženost všech chutí. V každém šálku chceme cítit jemnou hořkost, příjemnou svěžest, kterou mu dodá příjemná, lehká ovocná kyselina, i sladkost, která je pro dokreslení celkové chuti velmi důležitá. Naše kávy směřují od sběru přes pražení ke svěžesti a vyváženosti. A až je ochutnáte, budete příjemně překvapeni - jsou totiž jiné než běžně dostupné kávy.


Pražení krok po kroku
 

Každý den v pražírně má svůj přesný plán - na základě přání našich zákazníků. Nepražíme do zásoby, ale podle toho, na jakou kávu máte chuť. Nejméně 12 hodin před samotným pražením kávu aklimatizujeme - ze skladu ji přemístíme do prostoru s konstantní teplotou, kde je umístěná i pražička. Káva je tak šetrněji připravena na samotné pražení a při vhození do pražičky neutrpí velký teplotní šok. Jednotlivé várky jsou pak praženy podle předem stanoveného profilu.

Pražící profil určuje to, jak bude káva ve výsledku chutnat. Je tedy potřeba si ho stanovit před samotným pražením a brát v potaz - nadmořskou výšku, ve které káva rostla, její způsob zpracování, druh i odrůdu kávy a nesmí se zapomínat ani na to, jak bude káva připravována. Velkým pomocníkem je pro nás rodokmen naší kávy. Díky němu přesně víme, ze které konkrétní parcely které farmy káva pochází, a díky selektivnímu sběru  máme jistotu, že pražíme jen dobře zralá zrna jedné odrůdy.

V průběhu pražení pečlivě kontrolujeme teplotu, průtok vzduchu a zejména změnu barvy kávy z původní zelené (v surovém stavu) až po požadovaný stupeň hnědé. Při pražení prochází káva celou řadou fyzických i chemických reakcí, které ovlivňují její výslednou chuť. V závěrečné fázi dopražování se pak soustředíme na uzavření povrchu jednotlivých zrníček. Díky vytvoření sametově hladkého povrchu totiž dojde k uzavření aromatických látek uvnitř každého kávového zrna. K jejich plnému rozvinutí pak dochází zhruba během následujících 14 dnů.

V prvních dnech po upražení je káva plná nežádoucích plynů, zejména oxidu uhličitého, který její chuť zásadně zkresluje. Je dobré pochutnat si tedy na čerstvé kávě, ale ne tak čerstvé, jak se vám spousta lidí snaží nalít do hlavy. Hezky to poznáte na pěně kávy připravené na domácím nebo profesionálním kávovaru. Je pěna příliš vysoká a rychle mizí? Pak je káva ještě příliš čerstvá a je potřeba dát ji trochu času.

Upraženou a zchlazenou kávu zabalíme podle objednávek a prostřednictvím našich přepravních partnerů ji distribuujeme k vám  - našim zákazníkům tak, abyste ji měli už během dvou dnů od upražení.


Rozvoj pražírny a investice do kvality

Naši pražírnu najdete v obci Bořetice je situována v obci Bořetice na Jižní Moravě, v samém srdci Modrých hor. Kávou se pak zabýváme už od roku 1995 a v průběhu let jsme naši pražírnu neustále rozvíjeli a rozšiřovali.

V roce 2018 jsme investovali do zcela nové prařičky s nadčasovou technologií od firmy Coffee-tech. Umožňuje nám v kávě rozvíjet více aromatických látek a odkrývat celou paletu příchutí, které by jinak zůstaly skryty.

Pro dobro nejen životního prostředí, ale také našich sousedů jsme investovali i do tzv. afterburneru - zařízení, které se stará o vyčištění spalin, které při pražení vznikají. Díky tomu do okolí vypouštíme z 98 % vyčištěný vzduch.

Uvnitř pražírny máme také vlastní sklady se zelenou kávou, které se chystáme rozšiřovat. Budeme také investovat do odpovídající technologie, která nám pomůže udržet stabilní teplotu a vlhkost po celý rok tak, abychom naši kávu nestresovali a nechali ji v klidu dozrát.

Součástí pražírny je i cuppingové a testovací centrum, kde upražené kávy testujeme z hlediska chuti, aroma a příchuti pro přípravu jednotlivými způsoby (kávovary, moka konvičky a tak dále) . 

S rozvojem naší pražírny se zároveň naskytla i příležitost ke koupi celé budovy, ve které sídlí. Díky tomu se nám otevírají nové možnosti v oblasti služeb pro naše zákazníky. Připravujeme otevření prodejny čerstvě pražené kávy, ve které ji budete moci rovnou i ochutnat. Dála chceme vybudovat cuppingové a školící centrum, ve kterém bychom vám toho mohli o kávě říct ještě víc a nechat vás “nahlédnout pod pokličku” Kávy Jordán.

  

Zajímá vás, jak chutná káva, o kterou bylo takhle pečováno?

 

Chci ochutnat kávu s příběhem

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.